7 lipca 2015

Dzisiaj będzie w miarę szybko, zwięźle i na temat. Jeśli nie macie pomysłu na smaczny lekki obiad w upały, polecam tartę z cukinią i bakłażanem. A na deser babeczki kokosowo-truskawkowe.  Pierwotny przepis przeszedł przemianę i przedstawia się tak:

 
Tarta z cukinią i bakłażanem:

Składniki na tartę : 
1,5 szklanki mąki,
120g ziemnego masła,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
Czarnuszka do smaku

Składniki na farsz : 
1 cukinia,
1 bakłażan,
2 marchewki,
170ml jogurtu naturalnego
Serek paprykowy typu Almette
1 jajko,
100g startej mozzarelli,
sól, pieprz.

Przygotowanie ciasta : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło i połącz składniki. Dodaj jajko, sól, czarnuszkę i wodę. Szybko wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.
Przygotowanie farszu : Do miski wlej jogurt i serek, dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp  mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i pieprz. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój, wysyp na spód, zalej masą jogurtową, piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut. Smacznego!



W ramach ciekawych linków polecam Wam blog Qchenne Inspiracje. Przepisy są łatwe, lekkie, zdrowe i przepyszne. Po ostatnich problemach zdrowotnych z przewodem pokarmowym w swoim menu bazuje tylko na przepisach z tego bloga. Robiłam już pulpety, pierś z kurczaka z bakłażanem i kilka innych. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię i bakłażana i wciąż poszukuję na nie nowych przepisów, ten wypróbuję z pewnością -dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki wyglądają smakowicie, muszę się zabrać za upieczenie ich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie wypróbujcie te przepisy, bo są naprawdę smaczne i proste :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...