Dzisiaj będzie w miarę szybko, zwięźle i na
temat. Jeśli nie macie pomysłu na smaczny lekki obiad w upały, polecam tartę z cukinią i bakłażanem. A na deser babeczki kokosowo-truskawkowe. Pierwotny przepis przeszedł przemianę i
przedstawia się tak:
Tarta z cukinią i bakłażanem:
Składniki na tartę :
1,5 szklanki
mąki,
120g
ziemnego masła,
1 jajko,
1 łyżeczka
soli,
Czarnuszka
do smaku
Składniki na farsz :
1 cukinia,
1 bakłażan,
2 marchewki,
170ml
jogurtu naturalnego
Serek
paprykowy typu Almette
1 jajko,
100g startej
mozzarelli,
sól, pieprz.
Przygotowanie
ciasta : Zimne masło pokrój na małe kwadraciki. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj
zimne masło i połącz składniki. Dodaj jajko, sól, czarnuszkę i wodę. Szybko
wyrób ciasto. Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki. Na ciasto połóż kawałek
papieru do pieczenia i wysyp groch. Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni
przez 15 minut. Następnie ściągnij z ciasta groch i dopiecz kolejne 5 minut.
Przygotowanie
farszu : Do miski wlej jogurt i serek, dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj sól i
pieprz. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój, wysyp na spód, zalej masą
jogurtową, piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 30 minut.
Smacznego!
W ramach ciekawych linków polecam Wam
blog Qchenne Inspiracje. Przepisy są łatwe, lekkie, zdrowe i przepyszne. Po
ostatnich problemach zdrowotnych z przewodem pokarmowym w swoim menu bazuje
tylko na przepisach z tego bloga. Robiłam już pulpety, pierś z kurczaka z bakłażanem i kilka
innych. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Uwielbiam cukinię i bakłażana i wciąż poszukuję na nie nowych przepisów, ten wypróbuję z pewnością -dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają smakowicie, muszę się zabrać za upieczenie ich :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbujcie te przepisy, bo są naprawdę smaczne i proste :)
OdpowiedzUsuń